FAQ

Home / FAQ

Novi električni ZD bez emisija i ful na struju svih 257 km!

Osjetite uzbuđenje trenutačnog ubrzanja i putujte bilo kamo, dalje no ikad prije, bez zaustavljanja na benzinskoj postaji. Iskusite pametniji, sigurniji, jednostavniji način vožnje koji vas puni samopouzdanjem i donosi užitak kakav još niste doživjeli. Prebacite se na novi ZD, najnaprednije električno vozilo na cesti. Od milja smo našeg pametnog šarmera nazvali “strujićem” – ne bez razloga. Rezervirajte probnu rundu i provjerite našeg maratonca uživo!

Mnogo se polemike vodi oko toga jesu li električni automobili budućnost ili je to samo prolazni trend. Uvjereni smo da oni nisu (samo) budućnost već su postali i sadašnjost.
Tu su, prisutni su, a svakako će njihova popularnost rasti. Od prvotnih modela koji su jedva prelazili udaljenosti od stotinjak kilometara, danas su sve više realnost modeli kao ZD, koji mogu prevaliti i 257 kilometara s jednim punjenjem, a da je riječ o cjenovno prihvatljivijem segmentu vozila, a ne samom vrhu ponude poput Teslinih modela.
Takav stav ima i Europska unija. Prema njihovim procjenama, do 2030. godine u Europi bi deset posto vozila trebalo biti na električni pogon.
Električna vozila nisu više tržišna niša, što dokazuju svi svjetski automobiski proizvođači koji intenziviraju astronomska ulaganja u proizvodnju vlastitih e-vozila, koja se očekuju na tržištu do kraja 2020. Geely Auto Grupa je s postojećim asortimanom već u prednosti, postojećom ponudom i tehnološkim rješenjima.
Kao najvažnije razloge za kupnju električnog vozila ističu se manja potrošnja po kilometru (oko osam puta nižu od motora s unutarnjim izgaranjem sličnih performansi), za red veličine niže troškove održavanja, užitak mirne i tihe vožnje bez trzaja sa snagom motora i okretnim momentom dostupnim odmah po pritisku na papučicu gasa te smanjenje emisije ugljičnog monoksida.
BEV označava Baterijsko električno vozilo. Vozilo koje se isključivo napaja energijom iz baterija. ICB ili Industry Classification Benchmark (klasifikacija za motore/vozila s unutarnjim sagorijevanjem). Uobičajeni govor “električni automobil” uvijek označava vozilo sa baterijama (“BEV”), koje radi isključivo na struju.
Kineska Geely grupacija, dioničko društvo u privatnom vlasništvu, su-vlasnik je Volvo Cars, Daimler, Lotus, LTI (crna tradicijska taxi vozila u Londonu), Cenntro itd. Jedna od tvornica u 100%-tnom vlasništvu je i Zhi Dou, proizvođač isključivo električnih vozila.
U prijevodu s kineskog: pametno sjeme (engleski:smart seed), a izgovara se: Ši Duu.
Od milja, vozila u nastavku nazivamo i “strujićima”.
U Europi je do 05.2018. registrirano 4500 vozila, od toga samo u Italiji 2600.
Modeli D2 i D2Sport se prodaju u Njemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Švedskoj, Rusiji, Poljskoj, a od 2018. u Hrvatskoj i Sloveniji.
Ovisi o proizvođaču. Kineski brendovi dugo su bili prepoznatljivi kao povoljnija konkurencija, no ZD vozila snažno zakoračuju na top segment svjetsko auto tržište. Zhi Dou vozila u konstatnom su razvoju od 2008 g., konstruirana i dizajnirana u Italiji, za vrlo zahtjevno Car-sharing korištenje u talijanskim gradovima.
Za razliku od većine, ZD vozila nisu klonovi benzinskih ili dizelskih vozila, već potpuno novo dizajnirana karoserija, rezultat proizašao iz talijanske inženjerske radionice. Konstruktori su se usredotočili na dizajn koji kombinira učinkovitost, dodanu vrijednost i sigurnost komercijalnog vozila, za svakidašnju upotrebu logističkih zahtjeva u gradskim uvjetima vožnje. Robusnost i zostavljanje plastičnih i lako oštetljivih dijelova osigurava dugotrajnost u najsurovijim uvjetima korištenja.
U početku korištenja, treba pratiti indikator dometa i automobil puniti kod kuće ili na poslu, te na punionicama za električna vozila kojih je sve više na javnim mjestima i u podzemnim garažama i na kojima je za sada punjenje besplatno. Nakon kratkog razdoblja prilagodbe možete se opustiti, obzirom da postajete svjesni da možete dobro izaći na kraj s dostupnim dometom od 257 km i da ne morate bateriju puniti svaki dan. Dodatno zadovoljstvo kod svakog punjenja jest i činjenica da se vozite 100 km po cijeni od nekih 7 kuna ili čak besplatno!
Sva ZD vozila dostupna na tržištu EU testiraju se od strane njemačke državne agencije, poznate pod imenom “TÜV test”. Prema tom certifikatu, malsimalni domet je 257 km. Stil vožnje, uvjeti na cesti i drugi parametri mogu naravno utjecati na krajnji domet u svakodnevnoj praksi.
U optimalnim uvjetima ZD treba ca. 7 KWh na 100 kilometara, u praksi je prosječna potrošnja ca. 9 KWh.
ZD strujić se puni pomoću originalno isporučenog adaptera, na bilo kojoj monofaznoj utičnici izmjenjive struje, te na punionicama za električna vozila. Punjenje ispražnjene baterije traje ca. 6 sati. Obzirom da baterija nema memorijski efekt, moguće je nadopunjavanje kada god se ukaže prilika.
Za sve koji žele uživati u udobnoj i opuštenoj vožnji, ZD strujići su dobra preporuka i izbor. Za upravljačem električnog automobila nastaje novi doživljaj vožnje: pritisak na start gumb, mjenjač u drive poziciju i krećete. Nema trzaja, nema buke, potiho zujanje kao u električnom tramvaju – osjećaj je kao povratnik u budućnost! Brzina i do ca. 80 km/h idealna je za savladavanje gradske gužve, a ostali vozači su većinom susretljivi prema ovom simpatičnom vozilu i često baš zbog toga prepuštaju prednost. Nije zanemariva karakteristika! Čak se i pješaci okreću i gledaju sa zanimanjem. Nije zanemariva i činjenica da električni automobili ne stvaraju ispušne plinove, javnost ih smatra simpatičnima, a tvrtke koje ih koriste društveno odgovornim.
Naravno i upravo to je glavni argument za kupnju i korištenje, za osobne potrebe, naročito za poslovne korisnike. Ako živite primjerice 50 kilometara od radnog mjesta investicija će vam se itekako brzo isplatiti. Uštede se odnose na osjetno niže troškove registracije, tehničkog pregleda, osiguranja, održavanja, da ne spominjemo skoro pa besplatne troškove za “gorivo”. Poslovnim korisnicima, čija vozila prelaze godišnje veću kilometražu, uspoređujući ZD i konvencionalna vozila, moguća je ušteda i do 250€ mjesečno po vozilu!
Provjerite u usporedite troškove Vašeg vozila i ZD strujića.
ZD isporučuje litij-ionske (Li-Ion, LIB) baterije najviše kvalitete, s 4 godine garancije, bez ograničenja kilometraže i 2000 ciklusa punjenja za potpuno ispražnjene baterije. Obzirom na prosječni domet od ca. 200 km po punjenju, to predstavlja udaljenost od 400.000 km!
Nakon garancijskog roka, ako i kada je potrebno, moguća je zamjena pojedinih čelija, što je slučaj još samo kod Tesla vozila.
U italiji, u ekstremnim car-sharing uvjetima korištenja, na cestama velikih gradova je ovog trenutka 2600 ZD strujića. Dio te flote, u proteklih je 5 godina već prešao preko 50.000 km, bez i jednog stavljanja van funkcije, s originalno isporučenom baterijom. Na tim vozilima su zamijenjeni samo potrošni dijelovi, poput brisača, guma i sl.
Centralno skladište za Europu je u Livornu, Italija, te u Slovačkoj. Rok isporuke je najkasnije 7 dana od narudžbe ovlaštenog prodajno-servisnog partnera.
Zhi Dou planira početak proizvodnje 2020 premjestiti u Europu, uz investiciju od 400MEUR, razmatraju se ponude Slovačke, Mađarske i Rumunjske.
Preporučamo 1x godišnje balansiranje baterije, preporućamo sve radove izvoditi kod ovlaštenih ZD koncesionara, koji su opremljeni specifičnim specijalnim alatima i dijagnostičkom opremom, potrebnom za učinkovite redovne preglede i servis ZD strujića.
SHARE’NGO cjelovito informatičko-aplikativno-komunikacijsko rješenje po načelu ”ključ u ruke”, namijenjeno je rent-a-car tvrtkama za car-sharing i tvrtkama kao alat za upravljanje flotnim vozilima.
To je slično Uberu, samo bez usluge vozača. Možemo ZD strujića šerati, dijeliti s familijom ili frendovima? Kako dijeliti ZD strujića? Kad se male ruke slože, sve se može! Otkrijte kod ovlaštenog koncesionara kako dijeliti, štediti, čak i zaraditi s našim pametnim ZD strujićem!
Imate li dodatnih pitanja ili želite više informacija, slobodno nam se javite na zagreb@MedinCro.at.
ZD strujiće je moguće tvornički opremiti jedinstvenim sustavom pogodnim za flotno korištenje, već od 5 vozila. Sustavom se upravlja putem ZD-aplikacije, što omogućuje beskontaktno otvaranje od strane korisnika i potpuno automatizirano praćenje od strane vlasnika/tvrtke. Sustav je razvijen u vlasništvu ZD-a, u praksi provjeren u Europi na više od 3000 vozila. Upravitelju flote omogućuje uštede i do 70% u odnosu na konvencionalna vozila bez ovog sustava.
Imate li dodatnih pitanja ili želite više informacija, slobodno nam se javite na zagreb@MedinCro.at.
Konkurentno usporedive strujiće na EU i domaćem tržištu na zahtjev dostavljamo zainteresiranima u PDF formatu. Kako bi usporedba bila što više fer, odabrali smo za usporedbu vozila sličnih gabarita i proizvođačkih karakteristika.
Imate li dodatnih pitanja ili želite više informacija, slobodno nam se javite na zagreb@MedinCro.at.

Pravna obavijest
Sva pitanja i odgovori isključivo su informativne prirode. Imate li dodatnih pitanja, slobodno nam se javite. Što više pitanja to bolje jer to znači novi popis s korisnim informacijama. Zadržavamo pravo promjene podataka bez prethodne najave.
CB®/EV/Importer Croatia & Slovenia 2018